Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Η γύρη αποτελεί το συνδετικό κρίκο στη μακριά αλυσίδα διατήρησης και πολλαπλασιασμού των ειδών στη γη. Είναι το μέσο με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα άρρενα (στήμονες) στα θήλεα πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος).  


Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη γύρη ως αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή τους. Η γύρη είναι πλούσια σε πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα συστατικά,    τερπένια, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα συστατικά απαραίτητα για τη διατροφή, την ανάπτυξη, την ωοτοκία,  τη λειτουργία των αδένων και άλλων βασικών οργάνων των μελισσών.
μέλισσα που συλλέγει γύρη











                           

Η  ΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Στην Εικόνα 1 κηρήθρα με γύρη και μέλι!!

  Η γύρη είναι αρκετά χρήσιμη τροφή στη διατροφή μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρεται ότι ποσότητα 35 γραμμαρίων γύρης την ημέρα ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτείνη. Η γύρη έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία,   αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στη θεραπεία  παθήσεων του προστάτη και έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κιστίνη, το οποίο βοηθά την τριχοφυία και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών !!!!!!       

Για το πώς συλλέγεται η γύρη (γυροσυλλέκτες) όπως στην ακόλουθη εικόνα θα μιλήσουμε στη συνέχεια!!!! Προς το παρόν εσείς μπορείτε να τρώτε γύρη άφοβα!!!! 
          

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ


Η  αύξηση του αριθμού των μελισσιών  και ο περιορισμός της μελισσοκομικής  χλωρίδας καθιστούν απαραίτητη προϋπόθεση  της ικανοποιητικής παραγωγικότητας, τη μεταφορά των κυψελών στις διάφορες ανθοφορίες. Στη χώρα μας είναι ελάχιστες οι περιοχές που έχουν ανθοφορίες σε όλες τις εποχές και μπορούν να συντηρούν μόνιμα μελίσσια.                                                                                                                                               Μετακινήσεις μελισσιών σε αποστάσεις μικρότερες από 3 χιλιόμετρα θεωρούνται μικρές, γιατί οι συλλέκτριες μέλισσες θυμούνται την προηγούμενη θέση της κυψέλης, επιστρέφουν σε αυτή και χάνονται.

 Μερικές από τις δικές μας μεταφορές μελισσιών είναι: 
Στο Μαίναλο για έλατοβανίλια, στη Θάσο για πευκόμελο, στο Άργος ή στη Σπάρτη για μέλι πορτοκαλιάς, στην Αριδαία για μέλι από παλιούρι, στη Χαλκιδική για μέλι ερείκης  (ή αλλιώς σουσουρόμελο), στη Μεσσηνία για θυμάρι, στο Μπέλες για μέλι καστανιάς, στον Έβρο για μέλι ηλιόσπορου, στην Καστοριά για φλαμούρι, στην Καλαμάτα το χειμώνα για ανάπτυξη!!!!


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Οι κυψέλες που θα μεταφερθούν  πρέπει να συνδέονται και να αποσυνδέονται με συνδετήρες γρήγορα και σταθερά, να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν ρωγμές  και ανοίγματα. Οι κηρήθρες πρέπει να έχουν ελάχιστο μέλι και να σταθεροποιούνται με μικρές σφήνες.



Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Χειροποίητα σαπούνια με φυσικά υλικά

Τα σαπούνια που φτιάχνουμε καθαρίζουν βαθιά και περιποιούνται το δέρμα χωρίς να το στεγνώνουν.   Είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματοςέχουν θαυμάσια κρεμώδη υφή και διαρκούν πολύ. Το χρώμα των σαπουνιών είναι χρώμα ζαχαροπλαστικήςΗ μυρωδιά τους οφείλεται σε αιθέρια έλαια και στα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούμε (κανέλαπορτοκάλιλεμόνισοκολάταμπισκότο). Όλα τα προϊόντα μας γίνονται με μεράκιμε σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Μερικά από αυτά είναι:
χειροποίητα σαπούνια ποικιλίες- τουρτάκι σοκολάτα - φράουλα (κάτω αριστερά), λεμόνι -βανίλια-φράουλα πάνω δεξιά- αρωματικό σαπούνι με λεβάντα στη μέση!

χειροποίητα σαπούνια με βάση την κανέλα (κανέλα-βανίλια, κανέλα-μπισκότο, κανέλα- μπανάνα)

χειροποίητα σαπούνια κανέλα-λεβάντα-λεμόνι (πάνω αριστερά), λεμόνι κάτω δεξιά

χειροποίητα απολεπιστικά σαπούνια με βρώμη ή ρύζι και πορτοκάλι!



Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!!!!


Το μελισσοκέρι είναι φυσικό κερί, ζωικής προέλευσης, και παραλαμβάνεται από τα τοιχώματα, τα απολεπίσματα και τις κηρήθρες. 

Για να παράγουν 1 κιλό κερί, οι μέλισσες καταναλώνουν 8 με 9 κιλά μέλι! (και λίγη γύρη). 

Ακόμα και μετά την εξαγωγή του, το κερί για να είναι κατάλληλο για καύση, θα πρέπει να διαχωριστεί από το μέλι και να αφαιρεθούν τα όποια ξένα σώματα υπάρχουν από μέσα.

πλάκες μελισσοκεριού ακατέργαστες

Από αυτήν την επεξεργασία λοιπόν, εξαρτάται και η ποιότητα του μελισσοκεριού, καθώς είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη και χρειάζεται τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και το μεράκι του κάθε μελισσοκόμου. 

Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μικρών λαμπάδων (εκκλησιαστικά), καλύτερη καύση, αλλά και οικονομία, βυθίζοντας ειδικό φυτίλι πολλές φορές μέσα στο κερί, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος. 







Η χημική του σύνθεση ποικίλλει αναλόγως το περιβάλλον επικονίασης της μέλισσας, αλλά συνήθως είναι :
Υδρογονάνθρακες.....16 % 
Αλκοόλες................30 %
Υδροξυοξέα.............15 %
Λιπαρά οξέα.............30 %
Διόλες......................4 %
Άλλες ουσίες..............5 % (χρωστική, πρόπολη, κ.ά.) 


Στην Ελλάδα παράγουμε πολύ μέλι, μα σχεδόν καθόλου κερί.


Τα δικά μας κεριά που φτιάχνουμε με πολύ μεράκι και φαντασία είναι σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα και έχουν μεγάλη ποικιλία! Μερικά από τα κεριά μας είναι :
τα κεριά μας από μελισσοκέρι!

ΜΕΛΙ , το δώρο των θεών στον άνθρωπο και στη φύση



Το κιόσκι που έχουμε με προϊόντα: μέλι, κερί, πρόπολη, κεραλοιφή, βασιλικό πολτό σαπούνια.Στη φωτογραφία φαίνεται και η οθόνη, όπου δείχνουμε στιγμιότυπα της δουλειάς μας, καθώς και ένα γυάλινο μελίσσι, που μας δείχνει την κοινωνία των μελισσών!!!!



Το Μέλι είναι πράγματι ένα μοναδικό δώρο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη, ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, υπερβαίνοντας τα όρια του φαρμάκου. Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του.Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.
Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Διόλου τυχαία, οι γιαγιάδες συμβουλεύουν να ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.
Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.
Επίσης μια κουταλιά μέλι μισή ώρα ΠΡΙΝ τον ύπνο, δίνει στον ενεργοβόρο εγκέφαλο, που φυσικά δεν κοιμάται κατά τον ύπνο, την απαιτούμενη ενέργεια-τροφή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουμε όταν κοιμόμαστε και να ξυπνάμε ξεκούραστοι.
Το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά. Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει το μέλι, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης να συνέλθουν πιο γρήγορα. Διαλύστε 2 κουταλιές μέλι σε λίγο χυμό λεμονιού τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.
O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα. Τα σημερινά επιστημονικά ευρήματα συνηγορούν σε αυτό. Σε πρόσφατη έρευνα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας μελέτησαν την αντιβηχική δράση του μελιού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 2-18 ετών και παρατήρησαν ότι μια μικρή δόση μελιού πριν από τον ύπνο προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση στα παιδιά από τον νυχτερινό βήχα σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα που περιέχεται σε πολλά αντιβηχικά φαρμακευτικά σκευάσματα.