Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ


Η  αύξηση του αριθμού των μελισσιών  και ο περιορισμός της μελισσοκομικής  χλωρίδας καθιστούν απαραίτητη προϋπόθεση  της ικανοποιητικής παραγωγικότητας, τη μεταφορά των κυψελών στις διάφορες ανθοφορίες. Στη χώρα μας είναι ελάχιστες οι περιοχές που έχουν ανθοφορίες σε όλες τις εποχές και μπορούν να συντηρούν μόνιμα μελίσσια.                                                                                                                                               Μετακινήσεις μελισσιών σε αποστάσεις μικρότερες από 3 χιλιόμετρα θεωρούνται μικρές, γιατί οι συλλέκτριες μέλισσες θυμούνται την προηγούμενη θέση της κυψέλης, επιστρέφουν σε αυτή και χάνονται.

 Μερικές από τις δικές μας μεταφορές μελισσιών είναι: 
Στο Μαίναλο για έλατοβανίλια, στη Θάσο για πευκόμελο, στο Άργος ή στη Σπάρτη για μέλι πορτοκαλιάς, στην Αριδαία για μέλι από παλιούρι, στη Χαλκιδική για μέλι ερείκης  (ή αλλιώς σουσουρόμελο), στη Μεσσηνία για θυμάρι, στο Μπέλες για μέλι καστανιάς, στον Έβρο για μέλι ηλιόσπορου, στην Καστοριά για φλαμούρι, στην Καλαμάτα το χειμώνα για ανάπτυξη!!!!


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Οι κυψέλες που θα μεταφερθούν  πρέπει να συνδέονται και να αποσυνδέονται με συνδετήρες γρήγορα και σταθερά, να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν ρωγμές  και ανοίγματα. Οι κηρήθρες πρέπει να έχουν ελάχιστο μέλι και να σταθεροποιούνται με μικρές σφήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου