Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δε θα χαλάσει ή δε θα σαπίσει ποτέ. Μπορεί μόνο να κρυσταλλώσει. Με το καλό μέλι υπάρχει πάντα αυτό το πρόβλημα, στο κρύο κρυσταλλώνει και γίνεται μία ενιαία μάζα.Τι σημαίνει κρυσταλλωμένο μέλι όμως;;;;;

Στην πραγματικότητα θα παραμείνει για πάντα μέλι. Ωστόσο εάν το αφήσετε σε ένα ψυχρο, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό, αυτό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό, απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό, όσο ήταν και στην αρχή!
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
ΠΟΤΕ ΜΗ ΒΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΗ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΤΟΥ


Οπότε ένα μέλι που είναι ποιοτικό, είναι φυσικό κάποια στιγμή να κρυσταλλώσει. Υπάρχουν όμως είδη μελιού που κρυσταλλώνουν και μερικά που ΔΕΝ κρυσταλλώνουν. 

  • Τα δασόμελα δεν κρυσταλλώνουν: 

Το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλιας, από μαύρο έλατο του όρους Μαινάλου στην 
Αρκαδία, ένα   ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. 
Είναι από τις πιο σπάνιες κατηγορίες μελιού, ίσως η πιο σπάνια παγκοσμίως, 
με φανταστική γεύση και άρωμα. 
  • Τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν συνήθως σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 6 μήνες. 
To ανθόμελο παράγεται κυρίως από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης κλπ.)


  • Τα μέλια με μικτή σύνθεση κρυσταλλώνουν περίπου στους 6-12 μήνες. 

1 σχόλιο:

  1. Αυτό γνώριζα και γώ ,αλλά ένα καλό παιδί επέμενε ότι το ζαχαρωμένο μέλι δεν είναι καλής ποιότητας !!
    Υπάρχουν απο ότι ξέρω και πολλά βιβλία να διαβάσουμε και να μάθουμε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή