Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

     ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ; 
     Η βασίλισσα διακρίνεται εύκολα από τις εργάτριες και τους κηφήνες. Είναι αρκετά πιο μεγαλόσωμη από την εργάτρια και μακρύτερη από τον κηφήνα, αλλά λιγότερο πλατιά από αυτόν. Σε σχέση με το μήκος του σώματος, τα φτερά της είναι πολύ πιο κοντά απ'ότι του κηφήνα ή της εργάτριας. Μία συζευγμένη βασίλισσα που ήδη έχει αρχίσει να γεννάει, τη βρίσκουμε συνήθως  επάνω ή κοντά σε κηρήθρες με ασφράγιστο γόνο και είναι περιτριγυρισμένη από νεαρές εργάτριες. Οι εργάτριες κατασκευάζουν τα βασιλικά κελιά, όπου θα εκτραφούν οι βασίλισσες. 
εργάτρια-κηφήνας-βασίλισσα  (queen-drone-worker)
     Tόσο ο κηφήνας όσο και η βασίλισσα δεν έχουν κεντρί και δηλητήριο, σε αντίθεση με τις εργάτριες που έχουν. 
ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
     Οι εργάτριες και οι βασίλισσες προέρχονται από γονιμοποιημένα αυγά, ενώ οι κηφήνες προέρχονται από αυγά μη γονιμοποιημένα. Έτσι από το ίδιο αυγό, είναι δυνατό να δημιουργηθεί βασίλισσα ή εργάτρια. Η διαφοροποίηση είναι αποτέλεσμα μίας ειδικής διατροφής που λαμβάνουν οι βασίλισσες από τη στιγμή που θα βγουν από το αυγό μέχρι που θα μεταμορφωθούν σε τέλειο έντομο. Τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από βασιλικό πολτό από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής τους!!! Η βασίλισσα ζει 3-4 χρόνια χάρη στο βασιλικό πολτό και είναι το μόνο μέλος στην κυψέλη που γεννάει αυγά. Με βασιλικό πολτό τρέφονται και οι εργάτριες, αλλά για ένα διάστημα που ΔΕΝ ξεπερνά τις 48 ώρες. Στη συνέχεια τρέφονται με μείγμα μελιού, γύρης κλπ.  Το μείγμα αυτό περιέχει κάποια ουσία που τελικά προκαλεί εκφυλισμό των γεννητικών οργάνων των εργατριών, τα οποία ατροφούν και δεν αναπτύσσονται. Έτσι γίνονται τελικά ατελή θηλυκά έντομα, δηλαδή εργάτριες μέλισσες. Οι κηφήνες τρέφονται και αυτοί με μείγμα μελιού και γύρης.

 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
   Η βασίλισσα γονιμοποιείται μόνο μία φορά στην αρχή της ζωής της. Τότε εγκαταλείπει τη φωλιά και πετά στον αέρα συνοδευόμενη από μερικές δεκάδες κηφήνες. Η ''γαμήλια τελετή'' και το ζευγάρωμα γίνεται πάντα στον αέρα. Στο γαμήλιο ταξίδι η βασίλισσα δεν συνοδεύεται από τις εργάτριες  και ουσιαστικά μένει απροστάτευτη. Το γεγονός αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία στη φυσική επιλογή των μελισσών. Αν η βασίλισσα δεν είναι ικανή να αποφύγει τους εχθρούς της, τότε πρέπει να πεθάνει χωρίς να αφήσει απογόνους. Τη θέση της θα πάρει κάποια άλλη που θα αποδειχθεί πιο γερή και πιο ικανή.  
 ζευγάρωμα βασίλισσας με κηφήνα στο ''γαμήλιο ταξίδι''
    Μετά το ζευγάρωμα η βασίλισσα επιστρέφει στην κυψέλη. Γεννά ως το τέλος της ζωής της χωρίς να ζευγαρώσει ποτέ ξανά. Οι φύλακες εργάτριες επιτρέπουν στη βασίλισσα να περάσει μόνο εφόσον έχει γονιμοποιηθεί, διαφορετικά δεν την αφήνουν να περάσει μέχρι που να γονιμοποιηθεί. Οι κηφήνες δεν επιτρέπεται να περάσουν, μετά το ''γαμήλιο ταξίδι'' είναι καταδικασμένοι σε θάνατο!!!!
η βασίλισσα κατά λάθος πηγαίνει να μπει μετά το ''γαμήλιο ταξίδι'' σε λάθος μελίσσι και ο φρουρός την κόβει!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου