Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Το μέλι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!!!ο Αρισταίος, εισηγητής της καλλιέργειας των μελισσών
Η μελισσοκομία έχει παλιά παράδοση. Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Ο Ησίοδος και ο Πίνδαρος αναφέρουν ότι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνης, ήταν ο εισηγητής της καλλιέργειας των μελισσών.. Πρώτος σταθμός του Αρισταίου ήταν η Καία, όπου δίδαξε στους κατοίκους του νησιού τη μελισσοκομία. Έτσι ο Αρισταίος και η μέλισσα θα γίνουν τα βασικά σύμβολα της Κέας.


Σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία.


Το αρχαιότερο μέλι του κόσμου ανακαλύφθηκε στη Γεωργία. Αν και οι αρχαιότεροι μελισσοκόμοι θεωρούνται οι Σουμέριοι, οι Γεωργιανοί μπορούν να υπερηφανεύονται γιατί στη χώρα τους βρέθηκε το αρχαιότερο μέλι. Γεωργιανοί αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν ίχνη μελιού στην εσωτερική επιφάνεια πήλινων αγγείων σε έναν αρχαίο τάφο, που χρονολογείται περίπου 5.500 χρόνια πριν.Στην αρχαία Ελλάδα επίσης η μελισσοκομία βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Άλλωστε από την εποχή αυτή υπάρχουν τα γραπτά του Αριστοτέλη για τη μελισσοκομία. Οι απόψεις του αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το μεσαίωνα.
μελισσοκόμοι στην αρχαία Ελλάδα


Ο μεσαίωνας δεν πρόσθετε και πολλά καινούρια πράγματα στη μελισσοκομία, εκτός ίσως από τον καπνό, όταν επρόκειτο να ασχοληθεί κανείς με τις μέλισσες, ώστε αυτές να μην αγριεύουν πολύ.
μεσαιωνική μελισσοκομία

Αργότερα η μελισσοκομία αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά. Αναγράφεται ότι στο μνήμα του Ιπποκράτη εγκαταστάθηκε σμήνος μελισσών που το μέλι τους θεράπευε παιδικές ασθένειες. Ο Δημόκριτος χρησιμοποιούσε πάντα το μέλι στη διατροφή του και έζησε περισσότερο από 100 χρόνια!!!

Και μία κυψέλη από τα παλιά χρόνια:  Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν παρόμοιες κυψέλες, όπου το μελίσσι αναπτυσσόταν οριζόντια και όχι κατακόρυφα, κάνοντας την κυψέλη πιο προσβάσιμη και εύχρηστη για το μελισσοκόμο και τις συνθήκες διαβίωσης των μελισσιών πιο φυσικές.
                Βλέπουμε λοιπόν μία τεράστια ιστορία του μελιού μέχρι σήμερα! Στις μέρες μας παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να θέλουν να ασχοληθουν με τη μελισσοκομία. Οι λόγοι πολλοί: κρίση, ανεργία, επερχόμενη φτώχεια και πολλοί άνθρωποι μη ελπίζοντας πλέον σε θέση στο δημόσιο τομέα, στρέφονται στη φύση και στο επάγγελμα του μελισσοκόμου που θεωρείται παραδοσιακό. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο τα φαντάζονται μερικοί που σκέφτονται ότι δε χρειάζεται να έχεις δική σου γη όπως ο κτηνοτρόφος. Ούτε παίζουν ρόλο η γοητεία που ασκεί το μέλι στους ανθρώπους και η ρομαντική ατμόσφαιρα γύρω από τη φύση και τα μελίσσια. Πολλοί έρχονται και μας ρωτούν  ‘‘πώς να γίνω μελισσοκόμος;’’ και επειδή αναφέρουμε πρώτα τις δυσκολίες που εχει το επάγγελμα και τα έξοδα, την κούραση, σωματική και ψυχική (αφού εξαρτάται και από τον καιρό), νομίζουν ότι δε θέλουμε να γίνουν μελισσοκόμοι για να μη μας κλέψουν τη δουλειά!
                Η αλήθεια είναι ότι μελισσοκόμος θα γίνεις γιατί γνώρισες τη μέλισσα και την αγάπησες τόσο που δεν μπορείς να μην ασχοληθείς με αυτήν! Θα γίνεις γιατί είσαι εργατικός και έχεις γνωση, εμπειρία και μεράκι για τις μέλισσες και κυρίως για δουλειά!Γλυκά κέρδη από τη μελισσοκομία έχουν μόνο όσοι μελισσοκόμοι την αγαπούν πραγματικά και έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια που ασχολούνται με αυτή!!!
                Δεν προσπαθούμε να αποθαρρύνουμε κανέναν που τώρα πάει να ξεκινήσει και να γίνει μελισσοκόμος, αλλά όποιος νομίζει ότι θα κερδίσει εύκολα χρήματα κάνοντας λίγα μελίσσια,παίρνοντας  λίγα μηχανήματα,παρακολουθώντας και κάποια μελισσοκομικά σεμινάρια και σημαίνει ότι έγινε μελισσοκόμος είναι μύθος! Υπάρχει πάντα τρόπος να ανακαλύψετε αν μπορείτε να τα καταφέρετε, αν κάνετε κάποια μελίσσια ερασιτεχνικά για αρχή, αλλά η μελισσοκομία εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα, έχει καταντήσει ακριβό χόμπι για αριστοκράτες.. Κάπως έτσι είναι η ιστορία του μελιού μέχρι σήμερα και συγχωρέστε μας για την ‘‘περίληψη’’, καθώς η ιστορία του μελιού δεν τελειώνει!!!!

1 σχόλιο: