Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Φθινοπωρινή σουσούρα!

Καλησπέρα σας φίλοι μου! Με ρωτάτε πολλοί τόσο καιρό στην λαϊκή πότε θα βγει επιτέλους το μέλι σουσούρας και σας απαντώ άγνωστο. Πριν λίγες μέρες λοιπόν βγάλαμε σουσουρίσιο μέλι -πολύ μικρής παραγωγής βέβαια, είναι εξαιρετικό και όποιοι θέλετε μπορείτε να έρθετε να το δοκιμάσετε! Επίσης έφερα και κηρήθρα επιτέλους με μέλι σουσούρας !!! Θα επαναλάβω λοιπόν την ανάρτησή μου για όσους δεν την έχουν διαβάσει..που αναφέρεται στο συγκεκριμένο είδος μελιού - το μέλι σουσούρας!!!!!
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΑ Η ΕΡΕΙΚΗ
Το μέλι σουσούρας λοιπόν προέρχεται από το φυτό ερείκη ή ρείκι. Το ρείκι είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά μικρά, κωνοειδή, ρόδινα, σε μικρές ταξιανθίες.
 



















Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται από τα καλύτερα μέλια. Ο γόνος που θα τραφεί με νέκταρ και γύρη σουσούρας θα ζήσει 6 μήνες και θα ξεχειμωνιάσει εύκολα. Η γύρη σουσούρας που θα αποθηκεύσει το μελίσσι και θα ταίσει με αυτήν το γόνο της θα αποδειχθεί εξαιρετική, καθώς από αυτήν θα προκύψουν δυνατές και ανθεκτικές εργάτριες. Λέγεται ότι οι βασίλισσες που βγάζουμε σε ανθοφορία σουσούρας είναι οι νούμερο 1 βασίλισσες που μπορεί να φτιάξουμε.

ΜΕΛΙ ΣΟΥΣΟΥΡΑΣ 
Α ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ - ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ
Υπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. Η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (σουσούρα) είναι από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας και παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το φθινοπωρινό μέλι σουσούρας έχει πιο δυνατή γεύση από το ανοιξιάτικο με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Ενώ το ανοιξιάτικο μέλι σουσούρας είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση, πιο γλυκιά.

 
Β ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ
Επίσης εκτός από τη διάκριση του σε φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο, παίζει ρόλο και πότε θα το μαζέψει κανείς! Εάν αργήσουμε να το μαζέψουμε, τότε βγαίνει πιο σκούρο και πιο πικρό (όπως δηλαδή είναι περίπου και το φθινοπωρινό) γιατί στο μεταξύ οι μέλισσες έχουν αρχίσει να συλλέγουν και νέκταρ από κουμαριά, που είναι πικρό (και προτιμάται από διαβητικούς κυρίως).
Τα τελευταία χρόνια έχει εκτιμηθεί πολύ η διατροφική του αξία, γι' αυτό το συναντά κανείς σε λίγο υψηλότερες τιμές απ'ότι τα άλλα μέλια. 

τα μελισσάκια μας
Το μέλι σουσούρας κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα. Όμως αυτό δε θα πρέπει να προβληματίζει κάποιον, γιατί η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο του μελιού και δείχνει τη θρεπτική του αξία (το έλατο είναι το μοναδικό μέλι που δεν κρυσταλλώνει).


 Εάν λοιπόν δείτε μέλι σουσούρας να είναι άλλοτε γλυκό, άλλοτε πιο πικρό, άλλοτε πιο ανοιχτόχρωμο άλλοτε πιο σκούρο, τώρα θα ξέρετε τους λόγους! Μπορείτε απλά να μάθετε από τον παραγωγό την περίοδο παραγωγής του και τα συμπεράσματα στη συνέχεια να είναι δικά σας!!!!
Εις το επανιδείν λοιπόν φίλοι μου!



2 σχόλια:

  1. Practice at least 3 times per week, try to step up to 5 times per week.
    Junk Food has become a trend now, a quick presentation is often used as an option.
    In areas behind the hairline, where layering of the hair
    can add value, significantly less than 50% of the original density may
    suffice to produce fullness.

    Here is my blog best ways to lose weight at home

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από τόσο καιρό διαπαιδαγώγησης έμαθα τι είναι η ερείκη !!
    Άλλο δένδρο νόμιζα ότι είναι .....Μπράβο Ιωάννα μου ,για την κατανοητή ανάρτηση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή