Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ!!!!!


Το μελισσοκέρι είναι φυσικό κερί, ζωικής προέλευσης, και παραλαμβάνεται από τα τοιχώματα, τα απολεπίσματα και τις κηρήθρες. 

Για να παράγουν 1 κιλό κερί, οι μέλισσες καταναλώνουν 8 με 9 κιλά μέλι! (και λίγη γύρη). 

Ακόμα και μετά την εξαγωγή του, το κερί για να είναι κατάλληλο για καύση, θα πρέπει να διαχωριστεί από το μέλι και να αφαιρεθούν τα όποια ξένα σώματα υπάρχουν από μέσα.

πλάκες μελισσοκεριού ακατέργαστες

Από αυτήν την επεξεργασία λοιπόν, εξαρτάται και η ποιότητα του μελισσοκεριού, καθώς είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη και χρειάζεται τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και το μεράκι του κάθε μελισσοκόμου. 

Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μικρών λαμπάδων (εκκλησιαστικά), καλύτερη καύση, αλλά και οικονομία, βυθίζοντας ειδικό φυτίλι πολλές φορές μέσα στο κερί, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος. 







Η χημική του σύνθεση ποικίλλει αναλόγως το περιβάλλον επικονίασης της μέλισσας, αλλά συνήθως είναι :
Υδρογονάνθρακες.....16 % 
Αλκοόλες................30 %
Υδροξυοξέα.............15 %
Λιπαρά οξέα.............30 %
Διόλες......................4 %
Άλλες ουσίες..............5 % (χρωστική, πρόπολη, κ.ά.) 


Στην Ελλάδα παράγουμε πολύ μέλι, μα σχεδόν καθόλου κερί.


Τα δικά μας κεριά που φτιάχνουμε με πολύ μεράκι και φαντασία είναι σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα και έχουν μεγάλη ποικιλία! Μερικά από τα κεριά μας είναι :
τα κεριά μας από μελισσοκέρι!

7 σχόλια:


  1. Τι να πω ! Καλη η δασκαλα αλλα αριστη η μαθητρια ! Πολυ ωραιο το κολλαζ !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα τα μελισσοκέρια σου,με τρελλαίνει η μυρωδια που έχει αυτο το κερί,σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και για τα ωραία σου σχόλια,θα τα λέμε,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Θέλω κεριά - λαμπάδα από φυσικό κερί για γάμο. οχι τις τεράστιες λαμπάδες που συνήθως χρησιμοποιούνται μικρότερου μεγέθους. Μπορώ να τις παραγγείλω σ' εσάς.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα! συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά λόγω δουλειάς δεν μπαίνουμε καθημερινά στο blog! φυσικά μπορείτε να τις παραγγείλετε αν θέλετε ακόμα βέβαια! Μπορείτε να μας στείλετε mail στο melivrasna@gmail.com για να μας πείτε ακριβώς την παραγγελία και τη διεύθυνση. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα αν αποθηκεύτηκε το σχόλιό μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή