Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Η γύρη αποτελεί το συνδετικό κρίκο στη μακριά αλυσίδα διατήρησης και πολλαπλασιασμού των ειδών στη γη. Είναι το μέσο με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα άρρενα (στήμονες) στα θήλεα πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος).  


Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη γύρη ως αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή τους. Η γύρη είναι πλούσια σε πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα συστατικά,    τερπένια, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα συστατικά απαραίτητα για τη διατροφή, την ανάπτυξη, την ωοτοκία,  τη λειτουργία των αδένων και άλλων βασικών οργάνων των μελισσών.
μέλισσα που συλλέγει γύρη











                           

Η  ΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Στην Εικόνα 1 κηρήθρα με γύρη και μέλι!!

  Η γύρη είναι αρκετά χρήσιμη τροφή στη διατροφή μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρεται ότι ποσότητα 35 γραμμαρίων γύρης την ημέρα ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτείνη. Η γύρη έχει  υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθά τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία,   αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στη θεραπεία  παθήσεων του προστάτη και έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κιστίνη, το οποίο βοηθά την τριχοφυία και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών !!!!!!       

Για το πώς συλλέγεται η γύρη (γυροσυλλέκτες) όπως στην ακόλουθη εικόνα θα μιλήσουμε στη συνέχεια!!!! Προς το παρόν εσείς μπορείτε να τρώτε γύρη άφοβα!!!! 
          

3 σχόλια:

  1. Επειδή έχω κάποιες από τις παθήσεις μάλλον μού χρειαζεαι γερή δόση!..Απο γεύση όμως; Καλές γιορτές,υγεία,αγάπη και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρόνια πολλά με υγεία!!!Η γύρη όντως έχει πολλές ιδιότητες για τον οργανισμό αλλά από γεύση δεν λέει και πολλά.Πίνεται σε ένα ποτήρι χυμό η τσάι,όχι όμως με γαλακτοκομικά γιατί η γύρη περιέχει σίδηρο και έτσι δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φρέσκια γύρη έχει τέλεια γεύση και φυλασσεται στο ψυγείο.Η αποξηραμένη είναι όντως μια αηδία και δεν έχει τόσα θρεπτικά συστατικά όσο η φρέσΚια..Τη φρέσκια μπορείται να την φάτε και σκέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή