Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

το χωριό μας!

Καλησπέρα σας φίλοι μου! Σήμερα ήρθα μία βόλτα στο χωριό και μου ήρθε η ιδέα να γράψω λίγα λογια γι'αυτό..εξάλλου έχουμε δώσει το ίδιο όνομα και στο blog μας , melivrasna.blogspot.gr.

H ιστορία λοιπόν των Βρασνών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η περιοχή παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης και ύπαρξης ζωής από τον 4ο π.Χ. αιώνα και καθ' όλη τη διάρκεια του 3ου π.Χ. αιώνα.
τα Βρασνά
Τα Βρασνά μέχρι το 1918 ονομαζότανε Βραστά. Η ονομασία αυτή λέγεται ότι προήλθε, από μια πόλη, η οποία στην αρχαιότητα ήταν χαμηλότερα από την σημερινή τοποθεσία των Βρασνών, προς τη θάλασσα και παραπλεύρως της Εγνατία Οδού και ονομαζότανε Βορμίσκος ή Βρομίσκος. 
Ο περίπατος στα ανηφορικά δρομάκια του χωριού δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον:
να επισκεφθεί το παλιό σχολείο στα Βρασνά που πλέον λειτουρεί ως μουσείο - βιβλιοθήκη

 να δει τα παραδοσιακά σπίτια με τη θαυμάσια Μακεδονική αρχιτεκτονική



να αντικρίσει το Βυζαντινό κάστρο που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα. Βρίσκεται μέσα στο αυλόγυρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ήταν τριώροφο και εξυπηρετούσε αμυντικές ανάγκες του οικισμού των Βρασνών και αποτελούσε ορμητήριο. 
εργαλεία που πλέον κοσμούν τις αυλές των σπιτιών

 
παραδοσιακοί φούρνοι

 Επίσης από τα Βρασνά πέρασε ο Στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας. Στρατοπέδευσε στον Βρομίσκο για την ανάπαυση των στρατιωτών και στην συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο προς την κατάκτηση της Αμφιπόλεως, από τους Αθηναίους. 

Σήμερα τα Βρασνά αποτελούν έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς του Στρυμονικού Κόλπου και ανήκουν στονΔήμο Αγίου Γεωργίου. Αναπτύσσονται αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, στους πρόποδες των Κερδυλλίων και είναι ένας πανέμορφος οικισμός, με παραδοσιακό χαρακτήρα, που σε ταξιδεύει στο παρελθόν και σε μαγεύει με το φυσικό πλούτο που τον περικλείει.
από τα Βρασνά μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα του Στρυμωνικού κόλπου

Αυτά είναι λίγα από την περιήγηση στο χωριό μας!!!! Καλό σας βράδυ φίλοι μου!



4 σχόλια:

  1. Ωραία ανάρτηση και πανέμορφες φωτογραφίες ! Αχ και να περπατούσα στα σοκάκια να έβλεπα από κοντά αυτά τα όμορφα παλιά αντικείμενα !! Πάντως το έβαλα στο στόχο μου ,θα το εξερευνήσω και μάλιστα σύντομα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άντε να δούμε θα ρθείτε κυρία Ολυμπία;;; την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε την περιοχή εδώ, θα έχουμε περιήγηση !!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Πολυ όμορφη ανάρτηση,ωραίο και το χωριο σας,πολυ θα ηθελα να το επισκεφτω,καλο ξημερωμα,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαι ευπρόσδεκτη όποτε θελήσεις Νέλη μου, να είσαι καλά! Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή